Editors live @ Fuzz - 14 / 04 / 2010Editors live @ Fuzz - 14 / 04 / 2010

Οι Editors ακόμα και σήμερα μετά από τρεις δισκογραφικές δουλειές με δυσκολεύουν στο να συνδέσω αυτό που ακούω με αυτό που βλέπω. Από τη χροιά της φωνής και τον τρόπο έκφρασής τους μέσα από τα τραγούδια τους θα περίμενα να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να έχουν κάτι το ιδιαίτερο, διαφορετικό, καθηλωτικό ίσως κάποιες φορές. Εν τέλει, τέσσερις κοινές φάτσες είναι, που δεν βγάζουν τίποτα το ιδιαίτερο, που θα μπορούσε κανείς να δει οπουδήποτε στους δρόμους του Λονδίνου ή στα Μάλια ως μπατιροτουρίστες να δείχνουν τα αχαμνά τους στις κάμερες του δελτίου ειδήσεων του Star με μια μπύρα στο χέρι. Αυτές οι 4 κοινές φάτσες ήταν για 3η φορά στη χώρα μας, στη σκηνή του sold out Fuzz αυτή τη φορά. Η ιστορία λέει ότι μετά το πολύ καλό Back Door (2005) και το εξαιρετικό An End Has A Start (2007), ήρθε το In This Light And On This Evening (2009) που δίχασε ελαφρώς λόγω της στροφής τους προς το ηλεκτρονικότερον. Όμως εκτός από τους χρήστες του postwave που κατέταξαν το εν λόγω άλμπουμ στην 2η θέση των καλύτερων του 2009, η επιβράβευση ήρθε και από τα σχεδόν 2000 άτομα που πλήρωσαν το τσιμπημένο για τις εποχές που ζούμε εισιτήριο των 40€ για να γεμίσουν μεσοβδόμαδα το Fuzz Club...

Editors kicked like a sleep twitch? Όχι, κάθε άλλο μάλιστα! Ουσία, ψυχή και δύναμη πήραν σάρκα, οστά & κορυφώνονταν όσο περνούσε η ώρα και όσο ο Tom Smith (κοινή φάτσα κι αυτός, κοινότυπο όνομα, κάτι σαν Γιώργος Παπαδόπουλος ελληνιστί J) έβρισκε τη φωνή του ολοένα και περισσότερο. Αναλυτικά λοιπόν:

editors4

 

Η ουσία

Κάποτε πολλοί μουσικοί ήταν αυτοδίδακτοι, είχαν το ταλέντο και με λίγες σχετικά μουσικά γνώσεις κατάφεραν τα βγάλουν μελωδίες και ριφάκια που έχουν γράψει ιστορία. Σήμερα κάποιοι άλλοι είναι απλά μουσικά αγράμματοι, αλλά ένα talent show είναι ικανό να απογειώσει την δημοτικότητά τους. Οι 4 Editors είναι όμως σπουδαγμένα παιδιά και αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό τους σε όλους υπάρχει η μαγική αλλά ουσιαστική φράση ‘music technology studies in τάδε university". Έχοντας λοιπόν σαν βάση τις μουσικές τους γνώσεις και εμπλουτισμένοι από ταλέντο το οποίο ήταν εμφανέστατο πάνω στη σκηνή,  εναλλασσόντουσαν μπροστά από το industrial στημένο σκηνικό είτε ανεβάζοντας την ένταση στις κιθάρες, είτε γλυκαίνοντας την αποπνιχτική ώρες ώρες ατμόσφαιρα του Fuzz με τα 2-3 σύνθια τους, είτε όλα μαζί και με την προσθήκη drum machine & προηχογραφημένων.

editors3

Η ψυχή

Για μιάμιση ώρα μας έδειξαν ότι βρισκόντουσαν πραγματικά με το σώμα και με το μυαλό ...εκεί. Τη δουλειά τους έκαναν βέβαια παίζοντας το ίδιο setlist της περιοδείας τους, αλλά σαφώς έδειχναν ότι κάθε άλλο παρά τυπική διαδικασία ήταν γι' αυτούς ή απλά ένας τρόπος να βγάλουν τον επιούσιο. Ήταν εκεί, ήθελαν να παίξουν σωστά, ήθελαν να μας ξεσηκώσουν, ήθελαν να φύγουμε ικανοποιημένοι και πιθανολογώ ότι ήθελαν να περάσουν καλά κι αυτοί. Πολύ καλή μαγιά λοιπόν για μια συναυλία που μπορεί να είσαι σα σαρδέλα, αλλά γουστάρεις κι ας σε στριμώχνει ο διπλανός και ο μπροστινός σου.

editors2

Η δύναμη

Προσπαθώ να φανταστώ πώς θα ήταν ένα live με 20 Racing Rats. Δεν γίνεται, χρειάζεται και μια ανάσα, όχι για χαλάρωση, αλλά η αυξομείωση της έντασης και του ρυθμού σε ένα live σε κάνει να αποδέχεσαι με μεγαλύτερο ενθουσιασμό τα πιο σπηντάτα κομμάτια και να ηρεμείς με άλλες πιο ατμοσφαιρικές στιγμές. Αυτό ακριβώς προσέφεραν κάποια από τα τραγούδια του τελευταίου άλμπουμ ξεκινώντας από το ομότιτλο που άνοιξε τη συναυλία. Το ευχάριστο ήταν βέβαια ότι το live ήταν πραγματικά αυτό που πρέπει να είναι μια συναυλία: δούνε και λαβείν. Οι Editors έδιναν, το κοινό λάμβανε και ανταπέδιδε με τη συμμετοχή του, το χοροπηδητό και τον ιδρώτα του. Στιγμές των αγαπημένων Racing Rats, Papillon, Smokers Outside The Hospital Doors, Munich, Bullets, Fingers In The Factories, An End Has A Start ήταν από αυτές που κάθε συναυλιόφιλος θέλει να ζήσει. Αλλά για να μην αδικήσω κανένα τραγούδι από αυτά που ακούστηκαν και καμία στιγμή από αυτές που μας έδωσαν απλόχερα οι Editors, παραθέτω (με μικρή επιφύλαξη) ολόκληρο το setlist:

 

editors5 1. In This Light And On This Evening
2. Lights
3. An End Has A Start
4. You Don't Know Love
5. Bones
6. A Life As A Ghost
7. Eat Raw Meat = Blood Drool
8. Blood
9. Escape The Nest
10. Last Day (new track)
11. Bullets
12. The Big Exit
13. The Racing Rats
14. Munich
15. Smokers Outside The Hospital Doors

Encore
16. No Sound But The Wind
17. Bricks And Mortar
18. Papillon
19. Fingers In The Factories

 

Βασίλης Παπαδογεωργόπουλος

Photos: Μιχάλης Λαζαρίδης