Κυκλοφορεί το βινύλιο του A Broken Frame από τις Marsheaux!
Κυκλοφορεί το βινύλιο του A Broken Frame από τις Marsheaux!
Με πολύ ωραίο εξώφυλλο είναι η αλήθεια, αντίστοιχο της αυθεντικής φωτογραφίας του Brian Griffin που στόλιζε την original έκδοση του δίσκου των Depeche Mode και μας έιχε αφήσει άφωνους, μόνο σε πιο μεσογειακό concept θα λέγαμε.. όπως άλλωστε ταιριάζει στις Marsheaux. Τα είχαμε ξαναπεί για το εγχείρημα να διασκευάσουν ολόκληρο το A Broken Frame, πλέον σε 10 μέρες το βινύλιο θα βρίσκεται στα μαγαζιά και ήδη γίνονται προ-παραγγελίες εδώ. Δυστυχώς η limited έκδοση (σε λευκό βινύλιο και υπογεγγραμένο art print + bonus CD) εξαντλήθηκε μέσω προπαραγγελιών σε μερικές ώρες, αποκλειστικά μέσα από το mail order της Undo Records, οπότε πλέον βρίσκεται μόνο σε κίτρινο βινύλιο. Η έκδοση του διπλού cd θα είναι διαθέσιμη από τον Απρίλιο του 2015 (το διπλό cd θα περιέχει και όλες τις Extended εκτελέσεις των τραγουδιών καθως και 2 bonus tracks-Now This Is Fun και Oberkorn(It’s A Small Town).
Διαβάστε τι λένε οι ίδιες οι Marsheaux για το νέο τους δίσκο στο δελτίο τύπου που ακολουθεί και ακόμα πιο κάτω ακούτε ολόκληρο το άλμπουμ από το soundcloud.
Δύο χρόνια μετά το τέταρτο album τους "Inhale", η Μαριάνθη Μελίτση και η Σόφη Σαρηγιαννίδου, τα δύο κορίτσια που αποτελούν το ελληνικό electro pop ντουέτο των Marsheaux ηχογράφησαν το πλήρες περιεχόμενο του δεύτερου album των Depeche Mode, ως έναν φόρο τιμής, σε ένα από τα πιο επιδραστικά ονόματα της σύγχρονης pop.
"To "A Broken Frame" είναι αναμφίβολα ένα μυθικό album που λειτουργεί ως τρομερή πρόκληση για να το διασκευάσεις ολόκληρο." λένε τα κορίτσια σχετικά με την πρωτοβουλία τους, και συνεχίζουν: "Στο νου μας, το "A Broken Frame" είναι η πιο υποτιμημένη δουλειά των Depeche Mode που έχει ανάγκη να αποκαταστήσει τη θέση του στη δισκογραφία του group. Όταν ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε τα πρώτα δοκιμαστικά των διασκευών, πολλοί ήταν εκείνοι που μας έλεγαν ότι δεν ήταν καλή ιδέα να το τολμήσουμε. Εμείς όμως είχαμε πίστη σ' αυτό και του φερθήκαμε με σεβασμό και αγάπη. Ξέρουμε ότι ακούγεται παράξενο να ακούει κανείς το "Leave In Silence" και το "My Secret Garden" με γυναικεία φωνητικά. Ακόμα και εμείς εκπλαγήκαμε! Ελπίζουμε όμως να έχουμε δώσει μια νέα διάσταση στα τραγούδια. Και προσδοκούμε να το αγαπήσει και το κοινό όσο το αγαπήσαμε και μεις όταν το ηχογραφούσαμε."
Μέσα στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του "Inhale", τα κορίτσια έμπαιναν στο στούντιο και δούλευαν σε καινούργιες ιδέες τραγουδιών, έκαναν συναυλίες στην Ελλάδα και στην Αγγλία, μέχρι που ένιωσαν την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μία κίνηση φόρο τιμής σε ένα από τα albums που αισθάνονται ότι διαμόρφωσαν την μουσική τους ταυτότητα.
Το "A Broken Frame" των Depeche Mode κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1982 και σηματοδότησε την έναρξη των συνθετικών καθηκόντων του Martin Gore μετά την αποχώρηση του Vince Clarke από το συγκρότημα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το album θεωρείται από πολλούς, το "πρώτο" γνήσιο Depeche Mode album, παρότι ένα χρόνο πριν είχε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους "Speak And Spell" που έφερε όμως την συνθετική σφραγίδα του Vince Clarke, ο οποίος αποχώρησε για να σχηματίσει τους Yazoo μαζί με την Alison Moyet. Μέσα από το album βγήκαν τρία singles που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του: "See You" (Ιανουάριος 1982), "Meaning Of Love" (Απρίλιος 1982), "Leave In Silence" (Αύγουστος 1982).
Οι Marsheaux ανταποκρίνονται στην ερμηνεία των τραγουδιών με την αντίστοιχη αίσθηση όταν πρόκειται για ερωτικά καλέσματα ("See You", "Meaning Love") αλλά και με το σεβασμό που χρειάζονται οι πιο σκοτεινές στιγμές του album που διαπραγματεύονται την απώλεια ή την προδοσία ("Leave In Silence", "My Secret Garden). Ταυτόχρονα αναδεικνύουν με μια φρέσκια, μοντέρνα παραγωγή, αριστουργήματα όπως το "Satellite" ή το "Monument" ακόμα και το νεορομαντικό instrumental "Nothing To Fear".
Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει η αντιστοιχία της αισθητικής του εξώφυλλου που εξελίσσει την αρχική ιδέα του εξώφυλλου των Depeche Mode. Η αισθητική κληρονομιά του "A Broken Frame" είναι τεράστια αφού είχε ψηφιστεί ως ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα των 80's με την καταπληκτική φωτογραφία του Brian Griffin και το σχεδιασμό του Martyn Atkins. O Griffin τότε επηρρεασμένος από τη σοσιαλιστική αισθητική (συγκεκριμένα από τον πίνακα του Θερισμού του Kazimir Malevich) είχε αποτυπώσει με δέος και με χρωματική ζωντάνια το πνεύμα της εποχής. Σήμερα, στο εξώφυλλο των Marsheaux, τα δύο κορίτσια ατενίζουν την ανοιχτή θάλασσα, αντί για το λιβάδι με το σιτάρι. Κοινός κώδικας, η αυθεντική γραμματοσειρά του τίτλου που σχεδίασε ο Ching Ching Lee.
Το "A Broken Frame" ξαναεμφανίζεται στην επικαιρότητα μέσα σε μια υποβλητική electro ατμόσφαιρα και κομψότητα, κάνοντας το μύθο του να λάμψει ξανά. Οι δύο Marsheaux με υπομονή και τόλμη συγκόλλησαν εκ νέου τα θραύσματα "μιας σπασμένης κορνίζας".