Robin Guthrie live @ Gagarin 205 - 23.01.2009
Robin Guthrie live @ Gagarin 205 - 23.01.2009
Για μερικούς από εμάς που στην δεκαετία του 1980 μεγάλωσαν μουσικά με τα συγκροτήματα της 4AD, η είδηση του ερχομού του Robin Guthrie στην Αθήνα για μία εμφάνιση ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Ο Guthrie με τους Cocteau Twins μας έδωσε μερικούς από τους πιο όμορφους και συναρπαστικούς δίσκους της ανεξάρτητης σκηνής, κυρίως στην δεκαετία του 1980, μια και η πορεία τους στα '90 διέγραψε μία ήπια παρακμή κυρίως λόγω των προσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών του συγκροτήματος. Φτάνοντας στις μέρες μας εξέλιξε το μουσικό ύφος των Cocteau twins αφαιρώντας τα φωνητικά, δημιουργώντας την δική του μουσική persona μέσα από τους λαβυρίνθους των επαναλαμβανόμενων μελωδιών στην κιθάρα, προσαρμόζοντας την ambient στο δικό του ύφος και επηρεάζοντας ουκ ολίγα συγκροτήματα στο χώρο του post rock. Στο Gagarin περίμενα ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν σημαντική, σκεφτόμενος ότι το post rock είναι αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα και σίγουρα μια προσωπικότητα όπως ο Guthrie θα κινούσε το ενδιαφέρον του κοινού που το παρακολουθεί...
Φυσικά διαψεύστηκα μιας και η ανταπόκριση ήταν σχετικά μικρή, κυρίως από άτομα της δικής μου γενιάς, δηλαδή από οπαδούς των Cocteau Τwins και όχι απαραίτητα του post rock (που κατά κάποιο τρόπο δείχνει πόσο περιορισμένες είναι οι αναζητήσεις τους στις ρίζες της μουσικής που παρακολουθούν ή είναι μάλλον ψεύτικη η εντύπωση για την αίσθηση που μπορεί να προκαλούν οι Cocteau twins ή ο Robin Guthrie σήμερα). Έτσι στρώθηκα στην καρέκλα μου και περίμενα το οπτικοακουστικό που θα παρουσίαζε και που ήδη είχε παρουσιαστεί σε κάποιες άλλες πόλεις προηγουμένως. Η εντύπωση που μου δημιούργησε το δελτίο τύπου ήταν ότι το μουσικό υλικό θα ήταν πρωτότυπο και στηριγμένο προφανώς στην ταινία που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με τον τίτλο Galerie.
Σίγουρα η μουσική δεν ήταν πρωτότυπη μια και προερχότανε από τις δουλειές που ακολούθησαν τους Violet Indiana, δηλαδή τους προσωπικούς του δίσκους. Ντροπαλός, στέκοντας στην άκρη της σκηνής με την κιθάρα του και δίπλα του τον υπολογιστή με τα προ-ηχογραφημένα όργανα που τον συνόδευαν, ξεκίνησε το ψυχεδελικό του ταξίδι προβάλλοντας πίσω του εικόνες από έναν κόσμο θρυμματισμένο, ξεκινώντας από την εισαγωγική γαλήνη της θάλασσας και φτάνοντας σε σκηνές βίαιες που ξεθώριαζαν μέσα σε μία έκρηξη χρωμάτων, είτε σε παρηκμασμένα αστικά τοπία σαν στιγμές αφημένες σε μία σταματημένη δίνη σχηματίζοντας την μικρή μας πινακοθήκη του παραλόγου, κλείνοντας μετά από μία ώρα αυτό το ταξίδι ξανά μέσα στην γαλήνη της θάλασσας, δηλαδή του νερού που είναι η το συστατικό της ίδιας μας της ζωής. Το ζεστό χειροκρότημα των λίγων αλλά πιστών τον ανάγκασε σε ένα μικρό encore που ήταν το κάτι επιπλέον μια και η παράσταση ήταν εξ ορισμού περιορισμένη στα στενά χρονικά όρια της ταινίας.
Οι λίγοι που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Robin Guthrie φύγαμε πιστεύω ευχαριστημένοι, μια και είναι σχετικά σπάνιο να παρακολουθούμε οπτικοακουστικές παραστάσεις τέτοιου επιπέδου στην Ελλάδα και μπράβο στους διοργανωτές που τόλμησαν να φέρουν έστω και μετά από τρεις δεκαετίες μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Και επειδή λέμε τα καλά, να λέμε και τα άσχημα, ειδικά για όσους πλήρωσαν ένα σχετικά ακριβό εισιτήριο για 1 ώρα και δεν πρόλαβαν να δουν ούτε τη μισή, λόγω της πρωτοφανούς "έγκαιρης" για το Gagarin έναρξης της συναυλίας. Θα αρκεστώ να αναδημοσιεύσω το σχόλιο του user Back & Forth Forever από το σχετικό θέμα συζήτησης στο forum του Postwave:
"Επιτελους φτάνει με αυτό το doors open at,πείτε μας πότε ξεκινάει η συναυλία! Κόσμος μπήκε μέσα στις 11 παρά, αναρωτιέμαι αν πλήρωσε κανονικά εισιτήριο για τα 10 λεπτά που ακολούθησαν... (όχι δεν φτάιει ο κόσμος που αργεί να πάει , οι περισσότερες συναυλίες ξεκινάνε γύρω στις 11 και μέχρι τότε καθόμαστε σαν αγγούρια και περιμένουμε..."
Το δίκιο, δίκαιο...